Δημοτικές Εκλογές - Αλλαγές της τελευταίας στιγμής!!

2014-04-26 00:40

-Αλλαγές της τελευταίας στιγμής μας επιφύλασσε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο εσωτερικών , οι οποίες έφεραν τα πάνω κάτω στους υποψήφιους συνδυασμούς σε Δήμους και περιφέρειες .

 

 

-Σε ότι αφορά τους Δήμους και τις υποψηφιότητες που έχουν να κάνουν με τους τοπικούς συμβούλους , οι αλλαγές είναι σημαντικές .

 

-Οι δημοτικές κοινότητες που έχουν πληθυσμό (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) , από 301 εως 2000 κατοίκους   γίνεται 3μελή (από 5μελή που ίσχυε ) . Έτσι  λοιπόν, από δημοτική κοινότητα γίνεται πλέον τοπική , αυτό λοιπόν έχει ως συνέπια ,οι υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι από 6 που ήταν (το ανώτερο ανά συνδυασμό) να μειωθούν και να γίνουν  4. Σε όλα αυτά υπολογίζουμε και την γυναικεία ποσόστωση η οποία είναι 1/3, δηλαδή 3 άντρες  + μια γυναίκα.

 

 

-Αναλυτικά μπορείτε να ενημερωθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο του ΥΠ.ΕΣ.

   https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/dimotikes.pdf

 

-Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα από τον δήμο Μαρωνείας – Σαπών…..

"Η δημοτική κοινότητα Αμαράντων (απογραφή 2011)  1918 κατοίκους

, από 5μελή γίνεται πλέον 3μελή και υποβιβάζετε σε τοπική.

Το ίδιο ισχύει    και για την δημοτική κοινότητα Ξυλαγανής, (απογραφή 2011) 1180 κατοίκους, από 5μελή γίνεται πλέον 3μελή και υποβιβάζετε σε τοπική."

-Έτσι λοιπόν, από 2 σταυρούς που είχαν ως ανώτερο δικαίωμα τα τοπικά , γίνεται 1 σταυρός.

 

-Όλα αυτά λοιπόν , έχουν ως συνέπεια , οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να τρέχουν και να μην φτάνουν , για αλλαγές κυριολεκτικά στο παρα πέντε και φυσικά με τις όποιες αρνητικές συνέπειες (στους συνδυασμούς ) όλων αυτών των αλλαγών.

 

-Για τη σταυροδοσία στις δημοτικές εκλογές(δημοτικοί σύμβουλοι) δεν  υπάρχει αλλαγή και προβλέπεται το εξής:

"Ο πολίτης εκφράζει την προτίμησή του προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος και προς έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

Δηλαδή, κάποιος ο οποίος ψηφίζει στην δημοτική ενότητα Μαρωνείας  έχει ως δικαίωμα να επιλέξει από 1 έως 3 υποψηφίους της εκεί δημοτικής ενότητας και 1 υποψήφιο από την δημοτική ενότητα Σαπών.

Και φυσικά το αντίστροφο για την δημοτική ενότητα των Σαπών…."

 

ΑΠΟ : ΡΟΔΟΠΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ