Οι καταστροφικές επιπτώσεις στην εξόρυξη χρυσού

2014-03-30 18:36

Οι ακαδημαϊκοί λένε ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού

 

Κρούουν τον κώδωνα για τις καταστροφικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον


 

Τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα επιφέρει τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο η εξόρυξη Χρυσού στην περιοχή της Θράκης εξέτασαν και παρουσίασαν υπό το πρίσμα της ακαδημαϊκής έρευνας καθηγητές τόσο του ΔΠΘ όσο και του ΑΠΘ κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη.

Λίμνες τοξικών ουσιών, έξαρση αναπνευστικών και καρδιακών νοσημάτων, όξινη βροχή, αποψίλωση του εδάφους, καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας, δραματικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κάθε μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα είναι κατά τους ακαδημαϊκούς μερικά από τα κομμάτια που θα συνθέτουν το παζλ της επόμενης ημέρας στη Θράκη μετά την έναρξη των μεταλλουργικών δραστηριοτήτων, σε πρώτο στάδιο, στην περιοχή του Περάματος.

«Οι επιπτώσεις που θα έχει αυτή η δραστηριότητα στην γεωργία και την κτηνοτροφία της περιοχής θα είναι καταστροφικές, δεκαετίες ακόμη μετά τη διακοπή των εργασιών» σημειώνει ο κ. Κυριάκος Παναγιωτακόπουλος, Καθηγητής Εδαφολογίας του ΑΠΘ. Όπως μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος «από την εξόρυξη όπως αυτή παρουσιάζεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γίνεται κατανοητό ότι θα υπάρξει καταστροφή του εδάφους. Για τον σχηματισμό εδάφους βάθους περίπου ενός μέτρου χρειάζονται εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια και είναι τουλάχιστον εγκληματικό κάτι που για να δημιουργηθεί χρειάστηκε τόσος καιρός να το καταστρέψουμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και η κατάσταση αυτή φυσικά θα είναι μη αναστρέψιμη».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε εκτενής αναφορά από πλευράς των επιστημόνων στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρίας που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έναρξη μεταλλουργικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, με τους ίδιους να επισημαίνουν τα κενά που αυτή παρουσιάζει. «Το 95% θα είναι απόβλητα και μόλις ένα 5% θα αξιοποιείται από τα μεταλλεύματα, ενώ με μια βροχή αυτά τα απόβλητα θα μετατρέπονται σε λίμνες τοξικών» εξηγεί ο κ. Παναγιωτακόπουλος, τονίζοντας παράλληλα πως κατά την εξόρυξη θα παράγονται τεράστια κύματα σκόνης στα οποία θα περιέχονται επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον σωματίδια.

«Από τις εκρήξεις ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα αιωρούμενα σωματίδια. Θα περίμενα ωστόσο από την εταιρία να μας έδινε αληθινά δεδομένα για τη διασπορά των ρύπων από τις ενέργειες που κάνει στο όρυγμα στην Τουρκία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρος Ραψομανίκης, Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ, εξηγώντας πως τα αιωρούμενα αυτά σωματίδια στις ποσότητες που θα εντοπίζονται στην ατμόσφαιρα μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

«Αυτό που εμείς μπορούμε να προτείνουμε μεταξύ άλλων είναι η τοποθέτηση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στον μεταλλουργικό χώρο καθώς και η σύσταση μιας ανεξάρτητης τοπικής αρχής περιβαλλοντικού ελέγχου καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου» συμπληρώνει ο κ. Ραψομανίκης, ο οποίος θέτει ωστόσο στη σφαίρα του προβληματισμού και το ζήτημα που ανακύπτει από το γεγονός πως ο μεταλλευτικός κώδικας της Ελλάδος προσφέρει τεράστια περιθώρια κέρδους στους επενδυτές. «Να υπάρξει αλλαγή του μεταλλευτικού κώδικα και εναρμόνιση του με αυτόν των ΗΠΑ και του Καναδά. Εάν δείτε τον δικό τους μεταλλευτικό κώδικα θα βάλετε τα γέλια. Στον Καναδά ο μεταλλευτικός κώδικας ορίζει ότι 33,5% των κερδών θα αποδίδεται στο κράτος ενώ ο δικός μας ορίζει μόλις 1%».

Νευρολογικές, αναπνευστικές και καρδιολογικές παθήσεις καθώς και προβλήματα με τον θυρεοειδή είναι μερικά από τα βασικά προβλήματα που θα παρουσιάσει ο πληθυσμός της περιοχής από τη χρόνια έκθεσή του σε μεγάλες ποσότητες κυανίου, που θα παράγονται από τις μεταλλουργικές δραστηριότητες. «Ο άνθρωπος και τα υπόλοιπα ζώα έχουν μάθει να ζουν με απειροελάχιστα ίχνη κυανίου. Η οξεία έκθεση όμως στο κυάνιο δεν είναι καθόλου βιώσιμη για τον άνθρωπο» υπογραμμίζει ο κ. Γιάννης Τέντες, αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας του ΔΠΘ. Στην κριτική που ασκούν οι ακαδημαϊκοί στο σχέδιο της επένδυσης για την εξόρυξη του Χρυσού στη Θράκη καταγράφονται και ενστάσεις αναφορικά με την επικαιροποίηση των στοιχείων που αυτό παρουσιάζει ως βάση επιχειρημάτων, καθώς όπως τονίζουν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον της περιοχής που δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Περισσότερα εδώ:www.alexpolisonline.com/2013/03/oi-akadimaikoi-lene-oxi-stin-eksoryksi-xrysou.html