ΚΑΛΛΙΘΕΑ

2014-03-20 23:05

 

 

-Η Καλλιθέα έχει υψόμετρο 13 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 41,0490487522 και γεωγραφικό μήκος 25,4635132922.

 Το χωριό της Καλλιθέας έχει 180  κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

 

-Από συνέντευξη της Μαρίας Αϊδήνογλου στον παρατηρητή της Θράκης για την ερευνητική της  εργασία   ως προς τους Κιζδερβενιώτες (Καλλιθιώτες) αποσπασματικά μαθαίνουμε πως:

 

-Τους αποκαλούν τρακατρούκηδες ή και τακατούκηδες . Κατά κοινή ομολογία, και από ό,τι λένε και οι ίδιοι οι Κιζδερβενιώτες(περιοχή της Μικράς Ασίας), η λέξη τρακατρούκηδες είναι ηχομιμητική λέξη και προφανώς αφορά στο ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα που είχαν, όπου φαίνεται να επαναλαμβάνουν συχνά τις λέξεις τάκα τούκα, οπότε τρακατρούκηδες ή τακατούκηδες.

 

-.Η γλώσσα έχει κάποιες λέξεις σλαβικές, κάποιες τουρκικές. Ο χαρακτήρας τους είναι λίγο ατίθασος, λόγω και της περιοχής που κατάγονται, είχαν φοροαπαλλακτικό καθεστώς(με εντολή του σουλτάνου), οι ίδιοι λένε δεν τολμούσε να πατήσει Τούρκου πόδι στο χωριό τότε, ήταν αντάρτες στα βουνά, ήταν λίγο οξύθυμοι και για αυτό υπήρξαν κάποιες φασαρίες στην περίοδο που ήρθαν εδώ.

 

-Εκτός από την Καλλιθέα, εγκαταστάθηκαν  στο Ροδίτι το 1924-1925  κάποιες οικογένειες, στον Ασώματο και για την ακρίβεια η οικογένεια ενός κληρικού που με τους τέσσερις γιους του μαζεύονταν είκοσι περίπου άτομα, στην Πάνδροσο, στον Έβρενο και λίγα άτομα στην Αμβροσία.

Κιζδερβενιώτες επίσης εγκαταστάθηκαν στη γειτονική Ξάνθη σε κάποια χωριά, όπως στο Όλβιο, στη Γκιώνα, και την Πεζούλα, στη Δράμα στο Φωτολίβος, συμπαγής πληθυσμός Κιζδερβενιωτών βρίσκεται στο νομό Κιλκίς και συγκεκριμένα στο Βαλτοτόπι, ένα χωριό που κατοικήθηκε εξ ολοκλήρου από Κιζδερβενιώτες, στο Καμποχώρι, στα Ρύζια, στο Πολύπετρο, στη Γερακώνα και στη Φιλλυριά, βρίσκουμε επίσης Κιζδερβενιώτες στο νομό Πέλλης, στην Κρύα Βρύση, στη Θεσσαλονίκη στο μικτό χωριό Νικομηδινό και στη Χαλκιδική στη Νέα Τρίγλια. Την περίοδο που εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν και μεμονωμένες οικογένειες που βρίσκονται σε αστικά κέντρα, για παράδειγμα στην Κομοτηνή, στην Θεσσαλονίκη, στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο.

Περισσότερα εδώ:www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=158546&categoryid=11